Rehberim

çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar?

Başka Yere Sığmayanlar bölümü Hakkında Bilgi-Nedir / çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar? konusu gösteriliyor Özet:çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar ,ağırlıkları ve boyları ne kadardır Sponsorlu Bağlantılar...


Go Back   Rehberim > EĞLENCE VE BİLGİ REHBERİM > Başka Yere Sığmayanlar > Hakkında Bilgi-Nedir

çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar?

Açılış Sayfam Yap Reklam Kayıt ol Konuları Okundu Kabul Et

  Sponsorlu Bağlantılar

Cevapla

Seo Seçenekler Stil
  #1  
Okunmamış 13-05-2010, 05:50 PM
Kayıtsız Üye
Standart çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar?

çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar ,ağırlıkları ve boyları ne kadardır
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Okunmamış 13-05-2010, 07:09 PM
Fasil
Standart Cevap: çitalar

Büyük kediler arasında koyu renk gözlü (kahverengi) ve gündüz avlanan tek kedi olan çita ağaca av aramak için çıkar. Avı olacak hayvana, hayvan yemek yemek için başını öne eğdiğinde veya uzak bir yöne baktığında yaklaşır. Avı ona doğru bakarken yere yapışıyor ve hareketsiz durur.
Gün boyunca aktif bir hayvan: Özellikle sabah erken, akşamüstü, geceleri dolunay ışığında.
Genellikle tek dolaşır.
Yavrular 1 yıl anne yanında kalıyor.
Bazı erkekler alanlarını 4-6 yıl koruyor. Koalisyonlar daha başarılı.
Alanını idrar püskürterek belirliyor. Ama 1-2 günlük eski işaretler dikkate değer görülmüyor. Yani “zaman paylaşımı” sistemi var.
Avlamak amacıyla hızlı çıkışlar yapıyor.
2 saniyede 70 km/hız max, 500-600 mt kadar takip yapabiliyor.
Ağaca av aramak için çıkıyor.
Avını en kuvvetsiz olan grup elemanlarından seçiyor.
Başarılı bir av için 30 mt yaklaşmalı ama 100 metreden de deniyor.
30 mt.de avı onun farkına varmamışsa başarılı.

DERİ YEMEZ
Denemelerin 2/7’si başarılı olur.
Avını ön iki pençesini kullanarak devirir. Pençeleri sivri ve kuvvetli, ayrıca hız kazanmasına da yardımcı.
Aslanlar ve benekli sırtlarlar çitaların avlarını çalabilir.
Avını yemeğe derinin ince olduğu kasıktan başlıyor. Sırasıyla kasık, uyluk, karın, diğer uyluk, ön bacakları yer, deri ve bağırsakları yemez.
Zayıf dişleriyle ancak küçük kemikleri çiğneyebiliyor.
Genelde avı küçük tip antiloplar, springbok, impala gibi veya daha büyük antilopların yavruları. Yabani tavşan, kirpi, kuş ta yer. Büyük antilopları takım olarak avlar.
3 erkeğin Suikerbosra Doğal Rezervinde genç bir zürafayı avladıkları bilinir.
Grup halinde avlanırken biri annenin saldırılarını savuştururken diğeri yavruyu avlar.

İDRAR KOKUSU
Kızgınlıktaki dişi idranını kokusuyla bunu belli eder.
Bu süre içinde erkekler fazlaca idrar ve dışkı ile işaret bırakırlar ve aralarında çekişirler.
1-2 hafta sonra dişi kabulgendir.
Dişi erkeğin önüne geçerek onu davet eder ve erkek onun boynunu ısırarak birleşir.
Birleşme diğer kedi türleri kadar sık olmaz.
Yavrular kör doğar ve anne onları korumak için sürekli yeni yerlere götürür.
6-8 hafta anne onları taşır.
3 aylıkken sütten kesilirler.
5 aylıkken av ile tanışırlar.
6-7 aylıkken kendi avlarını avlarlar.

YAVRU KİRPİYİ ANDIRIR
Yavrular 3 aylık döneme kadar sırtlarında tüylerle dolaşırlar ve bir kirpiyi andırmaları sayesinde bir şaşırtmaca ile kolay av olmazlar.
İnce-kuş benzeri ses çıkardıklarında: karşılama
Kısa menzilli ses çıkardıklarında “çağrı” anlamına gelir.
Yüksek, gürleyen mırıldama “grubunu selamlama”dır.
Yüksek, tükürüklü ses ve ön ayaklarla yeri eşeleme “ürkütülmüş, saldırıya hazır” anlamını taşır.
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Okunmamış 13-05-2010, 07:10 PM
Fasil
Standart Cevap: çitalar

Çita (Acinonyx jubatus); Alm. Jagdleopard, Fr. Guepard, İng. Cheetah. Familyası: Kedigiller (Felidae). Yaşadığı yerler: Afrika ve Asya. Özellikleri: Küçük kulaklı, siyah benekli, en hızlı koşabilen etçil bir memeli. Ömrü: 20-25 yıl. Çeşitleri: Yaban ve evcilleri vardır.

Kedigiller ailesinden, saatte 112 km koşabilen en hızlı kara hayvanı. “Gepard” veya “av leopardı” da denir. Afrika’nın Cezayir’inden Asya’nın Hindistan’ına kadar uzanan bölgede rastlanır. Küçük kulaklı, uzun bacaklı olup, sarımtrak kahverengi postu siyah beneklidir. Bazan leopar (pars) ile karıştırılır. Leoparda benekler halkalı, çitada ise doludur. Ayrıca çitanın gözlerinin altından çenelerine doğru birer siyah çizgi uzanır. 75 santimetrelik kuyruğu ile beraber 210 cm boyunda, 50 kg ağırlıktadır. Yüksek otlar arasında gizlenerek antilop, ceylan, tavşan gibi memelileri avlar. Avına 112 kilometrelik bir hızla saldırır. Bu hızı 400-500 metre sonra düşmeye başlar. Bu mesafe içerisinde yakalanmayan avları pençesinden kurtulabilirler. Çita, tırmanamaz ve tırnaklarını kediler gibi pençenin içine çekemez. Ehlileştirilerek, ceylan ve antilop avında başarıyla kullanılır. Hindistan recaları böyle avlara çok meraklıdır. Avcılar çitayı at sırtında takip ederler.

Belirli üreme mevsimleri olmayıp, her yıl 95 günlük gebelik döneminden sonra gözleri kapalı 2-4 yavru doğurur. Bunların gözleri iki hafta sonra açılır, postları koyu beneklidir. Genellikle yalnız avlanan çitalar, bazan aile topluluğu halinde de avlanırlar. Postu, kürk için beğenildiğinden sayıları hayli azalmıştır.
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler
Stil


çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar?

çitalar ne yerler ,nerede yaşarlar? konusu, Başka Yere Sığmayanlar/Hakkında Bilgi-Nedir bölümünde tartışılıyor .



Benzer Konular

Konu Kategori
şifalı bitkiler Tavsiyeler
Niğde Tarihi Yerler Niğde
Yılanlar ve Yılan Türleri, Yılan resimleri Hayvanlar Alemi
Gaziantepte Gezilecek Yerler Gaziantep
Su Kuşları Hayvanlar Alemi


Gündemden Başlıklar

Konu Kategori
Evden eve nakliyat Liseler & Üniversiteler
Şehir ve Firma Rehberi Tatil ve Oteller
Tatil ve Oteller Seo

Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:15 AM.




Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Tynt Script Sponsored by Information Technology Salary
Bütün Hakları Saklıdır 2005-2011 Rehberim.net