11-06-2008, 09:35 PM
|
#1 |
| :) :) :) |
Herman Hesse-Doğuya Yolculuk kitap bilgi 93 sayfa Afa Yayınevi Kişilerin kendi benliğini bularak dünyanın yerleşik sistemlerinden kaçma isteği, insancıllık, insanlara kendi yaşamlarını kurma çağrısı, barışseverlik gibi düşünceleri eserlerindeki şiirsel anlatımıyla ve son derece zekice düşünülmüş konuları ile 20. Yüzyıl yazarları arasında haklı bir popülaritesi bulunan Hesse , özellikle 68 kuşağı üniversite gençliğinin ve Zen Budizmi akmının takipçilerinin en sevdiği yazarlar arasında yer almıştır. 1877’de Almanya’nın Württemberg şehrinde Calw kasabasında dünyaya gelir. Misyoner babasının zorlaması ile ilahiyat okuluna girer fakat uyumsuzluğu yüzünden okuldan ayrılır. İlk önce bir fabrikada çalışır; daha sonra bir kitapçıya çırak olarak girer. Bu kitapçıda kendi kendini eğitir ve ilk şiirini 25 yaşında yazar. Ardından ilk romanı “Peter Camenzind” izler. Bu romanında başarısız ve ayyaş bir yazarın hayatını anlatır. Yazarın en önemli eserlerinden “Çarklar Arasında” romanında Hesse, yerleşik eğitim sisteminin baskı ve kısıtlamalarına karşı duyduğu öfkeyi, çalışkan bir öğrencinin nasıl zamanla yok olduğunu anlatarak dile getirdi. Bir Hindistan gezisinden sonra Buda’nın ilk yıllarını anlattığı son derece yalın ve sade bir dil kullandığı “Siddarhta” romanı ile Budizm akımları sırasında en çok okunan yazar oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman militarizmini protesto etmek amacıyla tarafsız kalan İsviçre’ye yerleşir ve daha sonra İsviçre uyruğuna geçer. Bu arada alman savaş tutsakları ve gözaltına alınanlar için bir dergi çıkartır ve militarizm ve milliyetçilik karşıtı yazılar yazar. Öte yandan kitapları Naziler tarafından yakılır. İki başarısız evlilik geçirir. Sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmaları sırasında ağır bir bunalım geçirir. Tedavisi konusunda kendisine yardımda bulunan J.B. Lang ile psikanaliz denemelere girişir. Yazarın şiirleri de çeşitli toplamalar halinde yayınlandı. Ayrıca 1946’da Nobel ödülünü aldı. Aslında Hermann Hesse’yi tanımak için tek bir kitabını okumak yeterli değil . Uzun süredir de bir Hesse kitabı okumamıştım ve hangi kitabını tanıtacağıma karar verememiştim. En ünlü kitapları “Siddartha”nın ya da “Bozkırkurdu”nun yerine daha bilinmeyen bir kitap tanıtmak istiyordum. O yüzden bir çırpıda okunacak ince bir kitabı hemen okuyup tanıtmaya karar verdim. Tesadüfen seçtiğim “Doğu’ya Yolculuk” ise kesinlike yazarın en önemli eserleri arasında yer alması gereken bir yapıt. Kısaca özetlemek gerekirse, gizli amaçları olan gizli bir cemiyete üye olan yazar, ayrıca her cemiyet üyesi gibi kişisel çocukça bir amacına ulaşmak için doğu yolculuğuna çıkar. Kitabın ilk bölümü bir seyahatname görünümündeyse de yazarın bu yolculuğu anlatmakta zorlanmasının nedenleri ve okumak isteyenler için söylemeyeceğim olaylar romanı bambaşka bir kimliğe sokuyor. İster istemez yazarın ipuçlarını birleştirmedeki yeteneği ve zekası karşısında şapka çıkarıyorsunuz. Son derece fantastik bir öyküsü olan ve ilgiyi hak eden, üstelik tek oturuşta bitirebileceğiniz kısa, hoş ve etkileyici bir kitap.
|
| |