Oyunlar Genel bölümü Oyun İnceleme / Saints Row 2 konusu gösteriliyor Özet:GTA IV oyunuyla birlikte, bu türe -özgür oynanabilirlik, halk arasındaki tabiriyle GTA türü- olan hasretimiz dinmişti. Harika grafikler ve harika ...
| |||||||
Saints Row 2 | Açılış Sayfam Yap | Reklam | Kayıt ol | Konuları Okundu Kabul Et |
| | #1 |
| Sovereign ![]() | ![]() GTA IV oyunuyla birlikte, bu türe -özgür oynanabilirlik, halk arasındaki tabiriyle GTA türü- olan hasretimiz dinmişti. Harika grafikler ve harika senaryoyla birlikte oyunu nasıl bitirdiğimizi eminim birçoğumuz farkına bile varamadık ve şimdi de aynı türün bir diğer temsilcisi Saints Row, ikinci oyunuyla bizlerle. Oyun daha piyasaya çıkmadan önce, bazı kişiler bu oyunun GTA IV’ün tek rakibi olabileceğini söylüyorlardı. Acaba oyunu gördükten sonra ne düşünmüşlerdir Biraz sert bir ifade olabilir; ama bu oyun GTA III’ün bile rakibi olabilecek düzeyde değil maalesef. Çakma GTA Oyuna ilk olarak karakterimizi oluşturmakla başlıyoruz. Karakter oluşturma ekranı iyi sayılır. Karakterinizin saç, yaş, vücut yapısı, hatta sesini bile siz seçiyorsunuz. Ayrıca kadın karakter de oluşturabiliyorsunuz. Zaten oyunda beğendiğim yegane özelliklerden birisi bu oldu. Karakterimizi tasarladıktan sonra oyuna başlıyoruz. Hapishaneden firar eden bir tutukluyu canlandırıyoruz ve hapishaneden kaçıp şehre gelip hayatımızı yeniden kazanmaya çalışıyoruz. Kısaca konu böyle, yani anlayacağınız, klasik bir konu. Oyunun gerçekten sürprizlerle dolu olduğunu söyleyebilirim. Daha oynamaya başladığınız ilk an bunu fark ediyorsunuz. Crysis, Farcry 2 ve GTA IV’ü, kısacası aklınıza hangi yüksek sistemli oyun geliyorsa o oyunu rahatlıkla çalıştıran bilgisayarımın, GTA Vice City grafiklerine sahip bu oyun karşısında full detayda zor anlar yaşadığını itiraf ermeliyim. Bu ne biçim bir optimizasyondur anlamadım, bu grafiklere rağmen bu oyun nasıl bu kadar çok sistem ister, bu halde bir oyunu piyasaya süren nasıl bir şirkettir, bu nasıl bir mantıktır Ama yapımcıların bizler için hazırladığı sürprizler tabii ki bununla da bitmiyor. Hapishaneden kaçarken polislerden aldığım tabancayı kullanayım dedim ve pişman oldum. Bizim küçüklüğümüzde oynadığımız mantar tabancaları bile daha gerçekçi ses çıkartıyordu. Oyundaki silah sesleri berbat olmuş. Silah kontrolü de Vice City gibi. Yani silahı kullanacağınız vakit kamera zahmet edip omuz açısından çekmeye başlamıyor. Karakterimizin yürüyüşü ve koşuşu da bir garip; ne robot gibi yürüyor ne de insan gibi. Bu tarz bir yürüyüşe sahip bir canlı bu yeryüzünde var mı bilmiyorum, o yüzden de size nasıl yürüdüğünü tarif edemeyeceğim; görmeniz gerek. Bu da yetmezmiş gibi sanırım karakterimiz eski yüksek atlama şampiyonu. Çünkü karakterin yerden sıçraması bir, bir buçuk metre gibi bir şey. Karakterimizin dövüş animasyonları güzel olmuş, bu da oyunda hoşuma giden nadir özelliklerden bir diğeri. Ama genelde silahla işlerimizi hallettiğimiz için bu özellik pek önem kazanmıyor. Hazır dövüş animasyonlarından bahsederken sivil halka değinmek istiyorum. Oyunda da gerçek hayatta olduğu gibi sokakta kavga eden insanlar görebiliyorsunuz; ama bu kadar saçma bir şey görmüş müsünüzdür bilmiyorum. Bir kadın polisle yaşlı ve şık giyimli bir kadın kavga ediyorlar, birbirlerine yumruk atıyorlar falan. Buraya kadar kavga eden kişiler dışında bir saçmalık görünmüyor; ama daha sonra kadın polis, o kavga ettiği bayanı tutuyor ve iki metre öteye fırlatıyor işte o an şaşırdım kaldım, çünkü böylesi bir sahneye Cüneyt Arkın’ın filmlerinde bile rast gelmedim, kaldı ki bir kadın bunu yapabilsin. Yapay Zekâsızlık GTA türü oyunların en önemli özelliklerinden biri olan araba sürme olayına gelirsek, oyun bu konuda da sınıfta kalmış. Araba kontrolleri zor ve gerçek dışı. Oyunda ki arabalar iyi dönüş yapamayan, garip bir şekilde bir anda hızlanan, sipin atan saçma sapan bir kontrol mekanizmasına sahipler. Araba seslerinden zaten bahsetmeye gerek yok; iğrenç ötesi, sanki akülü araba gibi ses çıkartıyorlar. Hele hasar modellemeleri yok mu, görülmeye şayan (!). Sadece kaput uçuyor, kapılar açılıyor o kadar. Bir de arabanın önü kağıt gibi buruş kırış oluyor. Arabayla ne kadar kaza yaparsanız yapın, arabanın önünde bir içe göçme oluşmuyor. Yapımcılar bu kadar dandik bir hasar modellemesi yapacaklarına, hiç yapmasalardı daha iyi olurdu diye düşünürken, bazı arabalarda hasar modellemesinin olmadığını fark ettim. Pes gerçekten, şu işi ya tam yapın ya da hiç yapmayın. Yapay Zekâsızlık GTA türü oyunların en önemli özelliklerinden biri olan araba sürme olayına gelirsek, oyun bu konuda da sınıfta kalmış. Araba kontrolleri zor ve gerçek dışı. Oyunda ki arabalar iyi dönüş yapamayan, garip bir şekilde bir anda hızlanan, sipin atan saçma sapan bir kontrol mekanizmasına sahipler. Araba seslerinden zaten bahsetmeye gerek yok; iğrenç ötesi, sanki akülü araba gibi ses çıkartıyorlar. Hele hasar modellemeleri yok mu, görülmeye şayan (!). Sadece kaput uçuyor, kapılar açılıyor o kadar. Bir de arabanın önü kağıt gibi buruş kırış oluyor. Arabayla ne kadar kaza yaparsanız yapın, arabanın önünde bir içe göçme oluşmuyor. Yapımcılar bu kadar dandik bir hasar modellemesi yapacaklarına, hiç yapmasalardı daha iyi olurdu diye düşünürken, bazı arabalarda hasar modellemesinin olmadığını fark ettim. Pes gerçekten, şu işi ya tam yapın ya da hiç yapmayın. Arabalardan bahsederken yine şehir halkından ve nasıl araba kullandıklarından bahsetmesek olmaz. Sanırım bütün şehir ehliyeti; kasap, manav vb. bir yerden almış olmalı ki bu kadar saçma sapan araba kullanıyorlar. Durup dururken meydana gelen kazalar, boş yolda giderken birden direksiyonunu elektrik direklerine doğru kırıp onlara çarpan insanlar, duran bir arabayı sollamaya çalışırken ona çarpan bir araba ve ardından oluşan diğer kazalar. Hepsi şaka gibi. Bu kadar mı dandik bir yapay zeka olur? Silahlı çatışma sahneleri de ayrı bir sorun. Tek vuruşta da olsa öldürdüğünüz kişiden yayılan kan seli -bilerek sel dedim çünkü silahla vurulan bir kişiden o kadar kan akması gibi bir ihtimal yok- bunun yanında çatışmaya girdiğiniz kişilerdeki yapay zeka eksikliği ve robotumsu hareketler, silahla vurduğunuz kişilerin verdikleri refleksler… Hepsi çok saçma ve gerçek dışı. Sürprizler bunlarla da kalmıyor, oyun baştan aşağı hata dolu. Arabanızla çimlerin içinden ilerlerken tekerleklerinizin bir bölümü çimlere gömülmüş halde ilerliyor ya da durduk yere arabanızın veya motorunuzun, artık neye biniyorsanız, ön tekerleri balçığa batar gibi asfalta batabiliyor. Mesela araba çalmak için birisini öldürdünüz ve o arabaya bineceksiniz. Ne şahıs ölürken kendini dışarı atıyor ne de siz bindiğinizde cesedi arabadan çıkarıyorsunuz. Arabada cesetle iç içe -mecazi anlamda değil, cesetle karakterimiz birbirlerinin içlerinden geçiyorlar- arabayı sürüyorsunuz. Her oyunda hata olabilir; ama bu kadarı da fazla diyor insan ister istemez. Az önce oyunun grafiklerinden kısaca bahsetmiştim, şimdi biraz daha detaya inelim. Size grafikleri şöyle tarif edebilirim: Vice City ile San Andreas arası; ama Vice City’e yakın. Özensiz karakter tasarımları, kötü kaplamalar, fena sayılmayacak gölgeler, koca bir şehir, orta düzey patlama efektleri ve yukarıda da belirttiğim gibi, grafiklerle bağdaşmayan sistem gereksinimleri. Şehir büyük; ama yollarda arabaya pek rastlayamadım. Şehir bana biraz boşmuş gibi geldi. Oyunun müzikleri fena değil, arabalarda radyo mevcut. Araba sürerken bu radyo istasyonlarıyla oyalanabilirsiniz. Parçaların çeşitliliği yüksek. İstediğimiz an kayıt yapabiliyoruz; ama en son hangi görevi bitirdiysek bir daha oyuna girdiğimizde evimizden başlıyoruz ve o görevden sonrasını oynuyoruz. Oyunda verilen görevler ise çok kolay, üzerinde durulmadığı her halinde belli, insanı sıkan görevler. Zaten bir de yapay zekânın eksikliğini buna ekleyince, insanın görev yapası gelmiyor ve geriye yapacak tek şey olarak şehri yağmalamak kalıyor. Tabii bu da kimisinin hoşuna gider, kimisinin gitmez. Son Sözler Açıkçası Saints Row’un ilk oyununu oynamamıştım ve bu oyunu gördükten sonra da iyi ki de oynamamışım diyorum. Bu oyunun üçüncüsü çıkar mı, çıkmaz mı bilmiyorum; ama eğer çıkarsa, o oyunu da oynayacağımdan şüpheliyim. Her neyse, sonuç olarak bu oyun üzerinde emek harcanmamış, sadece eğlence -şehir yağmalamakla ne kadar eğlenilirse artık- için yapılmış, piyasaya çıkmadan önce balon gibi şişirilmiş (Driver 3 gibi); ama aslında oynamayı bırakın, piyasaya sürülecek bir oyun dahi değil. Yazı biraz sert oldu; ama size son bir şey daha tavsiye etmek istiyorum: Sakın bu oyunu almayın, sonradan pişman olursunuz. |
| | |
| | #2 |
| Sovereign ![]() | EKRAN GÖRÜNTÜLERİ ![]() ![]() ![]() |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
Saints Row 2Saints Row 2 konusu, Oyunlar Genel/Oyun İnceleme bölümünde tartışılıyor . | |