Rehberim

SHIFT 2: Unleashed

Oyunlar Genel bölümü Oyun İnceleme / SHIFT 2: Unleashed konusu gösteriliyor Özet:er sene düzenli olarak bir adet NFS oyunu çıksa bile bunların başarısı tartışmaya açıktır. İlk Shift oyunu benim hoşuma gitmişti. ...

Go Back   Rehberim > OYUN REHBERİM > Oyunlar Genel > Oyun İnceleme

Açılış Sayfam Yap Reklam Kayıt ol Konuları Okundu Kabul Et
Alt 04-05-2011, 06:58 AM   #1

yavuzc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Gönülden RizeSporlu

<!-- google_ad_section_start -->SHIFT 2: Unleashed<!-- google_ad_section_end --> SHIFT 2: Unleashed

er sene düzenli olarak bir adet NFS oyunu çıksa bile bunların başarısı tartışmaya açıktır. İlk Shift oyunu benim hoşuma gitmişti. Tamam eksikleri vardı ama diğer serilere bakacak olursak bir devrim gibiydi. Zaten simülasyon tarzında öyleydi. Son Hot Pursuit oyunu bence rezaletti. Grafikleri iyi, başka? Kusura bakmayın içimde kaldı ve her fırsatta arkadaşlarıma da söylerim burada da söylemeden edemeyeceğim. Yahu arkadaş, dünyanın en hızlı arabasını (Bugatti Veyron) almış gidiyorum. Bu konuda takıntı yaptığım için hile kullanıp sınırsız NOS yaptım ve hızım 417 km/s, maksimum hızı 320 km/s olan Reventon marka otomobil benimle kafa kafaya yarışıyor! Bu, şu şekilde yapılmış bir saçmalık; asla fark atmamanız ve adrenalinin düşmemesi için yapılan bir hata. Tekerlerini patlattığım araç, benim virajlarda biraz yavaşlamam yüzünden arkamdan gelip geçiyor. Böyle bir şey mümkün mü? Daha 30 saniye önce 4 tekerin patladı be adam! Sonra en büyük rezaletlerden birisi hiç kuşkusuz dashboard dediğimiz kokpit kamerasının olmaması. Araba yarışında kokpit kamerası olmasın, FIFA oyunlarından da penaltı kaldırılsın. Her neyse, bu Ateşli Hurşit'e bir son verelim ve gelelim asıl oğlana, Shift 2 Unleashed.

Shift 2 Unleashed, ilk oyuna göre farklı sayılmaz. Menüler haricinde oyunun içindeyken "yahu bu ilk oyun mu acaba?" diye sorup, aldığınız DVD kapağına bakmanız muhtemel. Lafını etmişken, ana menü güzel mi olmuş ağır mı olmuş pek karar veremedim açıkçası. O güzel videonun devamı niteliğinde olduğunu düşündüğümden kabul edilebilir diye düşünüyorum. Ama şu zamana kadar hiçbir yarış oyununda ana menünün dashboard ekranı olduğunu görmedim. Madem yarış oyunu yapıyorsun ona uygun ana menü yap işte. Bu bir öneridir dikkate alın sevgili yapımcılar. Araç satın alma, performans artırma, genel ayarlar, çıkış, yarışlar... vs. klasik ana menü farklı bir arka plan.

Büyüyünce Lamborghini olacağım

Araba yarışlarının klasik varyasyonu D sınıfı araçlardan A sınıfı araçlara kadar yolun var mantığı bu oyunda da mevcut. Başlarda 220 km/s hızla giden arabalardan, 400 km/s'ye ulaşabilen canavarlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bütün olay bundan ibaret desek yanlış olmaz. Farklı yarış çeşitleri tabii var, birazdan bahsedeceğim. Bu noktada araçlardan bahsetmek istiyorum.

Oyunda 100'den fazla araç bulunmakta. Bu kadar geniş yelpaze içinde kaçı için para toplayacağız artık bilemiyorum. Volkswagen, Volvo, Toyota'dan tutun, Maserati, Lamborghini, Bugatti'ye kadar daha 100'den fazla araç!

Yavaş iyidir

Bende bir sorun olabilir tabii ki ama oyunda süper hızlı araçlar kullanmak sanki bir dezavantaj gibi geldi bana. Maksimum 240 km/s hız yapan araçlarla güvenli seyir sanki trafik canavarlarına bir şey anlatmak ister gibi. Onun dışında araçların gerçekçi sürüş deneyimi olduğu aşikâr. İlk oyuna göre bu özelliğini çok geliştirdiğini aracı kullanmaya başladığınız ilk saniyelerde anlıyorsunuz. Özellikle kask kamerasına geçtiğinizde taktığınız kaskın içinden bakmanız sanki kendi gözümüzden görüyormuşuz hissiyatını ziyadesiyle veriyor. Özellikle diyorum kamerayı dışa aldığımızda aynı gerçekçiliği ne yazık ki göremedim. Ayrıca kask kamerasındayken sağa veya sola dönüşlerde kameranın (pilotun kafasının) da sağa/sola dönmesi kimi zaman yoldan çıkmamıza sebep oluyor. Buna rağmen başarılı bulduğumu söyleyeceğim. Bu durumdan benim gibi kimi zaman rahatsız oluyorsanız kokpit kamerasına geçerek durumu düzeltebilirsiniz.

Pist dışına çıktığınızda da özellikle çakıl zemine girerseniz vay halinize. Bu gayet gerçekçi ama sedan tarzı araçların hatchback gibi savrulması tartışmaya açık tabii. Hasar modellemeleri kısmen var. Evet, araç sağa, sola da çekebiliyor; hatta hızlı bir şekilde duvara çarparsanız ekran siyah beyaz oluyor ve bulanıyor, hatta artık yarış dışı da kalabiliyorsunuz. Buraya kadar gayet iyi ama oynadığınız da fark edebilirsiniz bir şeyler eksik kalıyor. Araç duvara vurduğunda çok rahat savruluyor. Siz ne kadar hasarı azaltmaya da çalışsanız, duvara bir şekilde çarptığınızda, yandan dahi olsa rakiplerinizin sizi geçmesi çok zor olmayacaktır. Arabaların marka ve modeline göre bire bir tasarlanması ve hızlarının gerçeğiyle aynı olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.

Klasik Seviye

Oyunda her zaman olduğu gibi seviye sistemi var. Yarış esnasında elde ettiğimiz başarılar ve mini görevler sayesinde seviye atlıyoruz. Bu görevler; hasar almama, istenilen sürede yarışı bitirme, ya da benim 88-89 dediğim belirli bir mesafeden araç takip etme gibi. İlk oyunda bu kolay yoldan seviye atlama hilesiydi, bunda da öyle tabii ki. Oyunun yapay zekasından bahsedecek olursak "etlisine sütlüsüne karışma" tarzı bir anlayış var. Bu tabii diğer araçlar için. Araçlar bizi bir şekilde sıkıştırmaya çalışıyorlar belki ama adamların yolundan çekildiğimizde onu da yapmıyorlar. Fakat birbirlerine hiç karışmıyorlar. Başbakan konvoyu gibi gidiyorlar. Oyunda zorluk seviyesi ilk oyundaki gibi çok güzel ayarlanmış. Hatırlarsınız ilk oyunda da çok kolayda oynadığınızda otomatik fren ve hafif direksiyon yardımı geliyordu. Bu aynen korunmuş zorluğu arttırdıkça bu yardımcılar da kapanıyor. Bence bir yarış oyunu için zorluk seçeneği bu olmalı. İlk oyunda da sevmiştim, bunda da sevdim.

Çeşitli yollarda gece, gündüz, yağmur, çamur içinde yarışmak çok keyifli. Yollar genel olarak arabanı test et üzerine kurulmuş. Yani bir kısmında son sürat giderken diğer kısımda reflekslerinizi ölçüyorsunuz. Grafiklerin şu ana kadar ki en gerçekçi NFS grafikleri olduğu çok belli. Kimi yarışlarda güneşin gözüme giriyor olması bile beni gerçekten rahatsız etti ki bu çok gerçekçi ve sevdiğim bir ayrıntı. Ses konusunda ise laf söylemeyi Underground serisiyle bırakmıştım zaten. Çok başarılı ses efektleri var oyunda. Bu yarış heyecanınızın da katlanmasına sebep oluyor. Oyunda zamana karşı, kendi zamanınıza karşı, elemeli, normal yarış gibi... çeşitleriyle 9 farklı alanda boy gösteriyoruz. D-C-B-A sınıfı araçlarımızı yarıştırıp, araçlarımızın gücünü test ediyor ve GT yarışlarına katılıyoruz. Topladığınız paralarla "Garage" kısmından yeni arabalar alabilirsiniz. Bu arabaları yine modifiye kısmından modifiye edebilir, hızlarını daha da artırabilirsiniz.

Kapatıyoruz

Shift serisi benim çok sevdiğim yarış oyunlardan birisidir. Tüm yazı boyunca eleştirmiş gibi görünsem de, "insan sevdiğini yerden yere vurur" mantığıyla hareket ettiğimi bilminizi isterim. Yine de "Gran Turismo ve Forza Motorsport'dan daha iyi mi" sorusuna bir öğretmen edası ile cevap veriyor ve; "daha çok çalışmalısın" diyorum. Yine de çok gerçekçi bulduğum kask kamerasını test etmeyi sakın unutmayın.

yavuzc isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Firma Rehberi
Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler
Stil

SHIFT 2: Unleashed konusu, Oyunlar Genel/Oyun İnceleme bölümünde tartışılıyor .