Rehberim

Bilgisayar Programcılığı

WEBMASTER REHBERİM bölümü PROGRAMLAMA / Bilgisayar Programcılığı konusu gösteriliyor Özet:Bilgisayar Programcılığı Nedir bu bilgisayar programcılığı ? Evet birçok kişi bilgisayar programcılarının ne ile uğraştığını bilir fakat nasıl uğraşıp neler ...

Go Back   Rehberim > WEBMASTER REHBERİM > PROGRAMLAMA

Bilgisayar Programcılığı

Açılış Sayfam Yap Reklam Kayıt ol Konuları Okundu Kabul Et

Seo Seçenekler Stil
Alt 07-04-2006, 02:20 PM   #1

Raskolnikov - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SEO Adviser/Expert

<!-- google_ad_section_start -->Bilgisayar Programcılığı<!-- google_ad_section_end --> Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı
Nedir bu bilgisayar programcılığı ?
Evet birçok kişi bilgisayar programcılarının ne ile uğraştığını bilir fakat nasıl uğraşıp neler yaptığını pek bilmez... Bu konulara sayfamda biraz özet olsa da değineceğim. Önce bilgisayar dünyasında sıkça kullanılan bir kelimeden bahsedeyim yazılım...
Yazılım(software) kelimesi bilgisayar programlama dilleriyle oluşturulan dökümanları, dosyaları ifade eder. Yani bilgisayarınızda işletilmek, çalıştırılmak üzere tasarımlanmış dosyalar yazılım kapsanına girer.
Bu dosyalar nasıl yapılır ?
Yazılım programlama dilleri ile tasarlanır ve yazılır,programlama dili de nedir? derseniz.Programlama dilleri, bilgisayarınızın donanımını(ekran kartı,ses kartı,modem...) sizin en rahat biçimde kullanabileceğiniz düzeye getirmeye çalışır. Yani bilgisayarın o soğuk 1010110 gibi rakamlarını sizin zevkle kullandığınız programlara, işletim sistemlerine, oyunlara çevirir.

Örneğin kullanılmakta olan Windows işletim sistemi onbinlerce sayfadan, milyonlarca bilgisayar kodunun biraraya gelmesinden oluşur. İşte işin tüm zorluğu, o kodların arasında dolaşan, hata mesajlarını günlerce o kodları gözden geçirerek arayan, sandalye tepesinde saatlerce aynı ekrana bakarak ilginç görüntüler sergileyen programcıların üzerindedir...
Bilgisayar programcıları işini zevkle yapan ve işini bir hobi edinmiş insanlardan oluşur.Aksi halde yoğun konsantrasyon ve sabır isteyen bu işi yapmak aşırı zorlaşır. Neyse... Programlama dillerinden bahsediyorduk Programlama dilleri kendi aralarında sınıflara ayrılmışlardır. İnsanın en zor öğrenebileceği, anlayabileceği yani 1100101 gibi makina kodlarına yakın diller en alçak seviyeli programlama dilleri, insanın en kolay anlayıp kullanabileceği ve insan diline yakın özellikler gösteren diller ise en yüksek seviyeli programlama dilleridir. Şimdi bu sınıflandırmaya örnekler verelim;

1)
Çok yüksek seviyeli diller:VisualBasic, Acces, Foxpro...
2)
Yüksek seviyeli diller:Pascal,Basic,Fortran...
3)
Orta seviyeli diller:C,C++,ADA...
4)
Düşük seviyeli diller:Assembly...
5)
Makina dilleri:Bilgisayarın çalışma dilleri 1 ve 0'lardan oluşur...

Bu dillerin kullanıldığı alanlara örnek verirsek;

1)Bilim ve Mühendislikte:Pascal,C,C++,Fortran...
2)Veritabanı Programcılığında:Dbase,Acces,Foxpro,Sql...
3)Yapay Zeka Kullanımında:Prolog,Lisp...
4)Sistem Programcılığında:C,C++ ve sembolik makina dilleri...
Bir bilgisayar programı nasıl yazılır ?
Bir yazılım değişik dillerle oluşturulabilir fakat izlenen yöntemler genelde birbirine benzer.Örneğin Algoritma...
Algoritma, elimizdeki sorunun çözümüne gidebilmek için tasarlanan yollar,yöntemlerdir. Örneğin bir arkadaşınıza daha önce gitmediği bir yerdeki bir postaneyi tarif edeceksiniz. Bunun için anlatımda genelden özele giden bir yol izlersiniz. Önce gideceği semti sonra caddeyi sonra postanenin olduğu yönü tarif eder son olarak da kolay bulması için postanenin çevresindeki göze batan özelliklerden bahsedersiniz.İşte bu yaptıklarınız bir algoritmadır. Ve amacınız arkadaşınıza postaneyi bu algoritma yardımıyla tarif etmektir...
Bilgisayar programlama dilleri de programcılıkta bunu gibi yöntemler kullanarak çözüme gider. Algoritmanın uzunluğu kullanılan programlama dilinin seviyesi ve problemin karmaşıklığı ile doğru orantılıdır.
Yapılan algoritma ve tasarımdan sonra yazılım aşamasına gelinir ve bu aşamada yapılacak programın kullanım ömrü, programın kullanım düzeyi ve
hangi amaçla kullanılacağı gibi soruların cevaplarına bakılarak programlama dili seçilir. Dil seçimi bazı kriterlere göre yapılmaktadır, örneğin kısa sürmesi ve görsel tasarım içermesi, veritabanı iletişimi yoğun kullanılması gereken bir program yapmamız gerekiyor olsun. Bu durumda Assembly dili ile yola çıktığımızda bahsedilen proje birkaç kişilik deneyimili bir programcı grubu ile birkaç yıl alır. C ile iki programcı aynı işi üç dört ayda VisualBasic veya Delphi ile bir programcı bahsedilen işi bir iki aya yakın bir sürede yapabilir.
Başka bir açıdan örnek verirsek örneğin bir ekran kartı programlamamız gerekiyor ve bu kartın driver'ını ( sürücüsünü ) biz yazacağız. Bu durumda bu ii VB veya Delphi ile yapmamız imkansızdır, kullanmamız gereken diller öncelikle Assembly ve C/C++ olmalıdır.
Evet, programlama dillerinin kendi alanları vardır ve her dil kendi branşında kullanıldığı sürece başarılı ve etkili kullanılmış olur. Buraya kadar anlattığımı özetlersem.
Bir bilgisayar programı yazmak için belli aşamalar vardır ve bu aşamalar geçildiğinde kodlamaya başlanabilir. Bunlar:
1)Analiz
2)Algoritma
3)Dil Seçimi
4)Kodlama
Analiz ile gerçekleştirilmek istenen proje tasarımlanır ve parametreleri araştırılır.
Algoritma ile adımlar tayin edilir. Dil seçimi ile en uygun programlama dili seçilir. Ve kodlamaya başlanır...

Alıntıdır.

Raskolnikov isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla

Firma Rehberi
Alt 21-09-2006, 07:13 PM   #2

gitarcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Stajyer

<!-- google_ad_section_start -->Cevap: Bilgisayar Programcılığı<!-- google_ad_section_end --> Cevap: Bilgisayar Programcılığı

hocam ben yeni programlamaya başlıvamda nasıl bi yol izlemeliyim??yardımcı olurmusunuz ve hangisiyle başlamalıyım??

gitarcı isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 21-09-2006, 07:15 PM   #3

TEDUA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yorumcu

<!-- google_ad_section_start -->Cevap: Bilgisayar Programcılığı<!-- google_ad_section_end --> Cevap: Bilgisayar Programcılığı

ben okulunu okuyorum bu işin ama bana tarih coğrafya gibi dersler göseriliyor

Konu TEDUA tarafından (03-11-2007 Saat 06:30 AM ) değiştirilmiştir.
TEDUA isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 21-09-2006, 07:20 PM   #4

EcmeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Temsilci

ben bu işin okulunu bitirdim genellikle yazılım öğrendim ama çok memnunum iyiki bilgisayar programcılığı okumuşum

EcmeL isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 22-09-2006, 10:54 AM   #5

Raskolnikov - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SEO Adviser/Expert

Alıntı:
TEDUA Nickli Üyeden Alıntı
ben okulunu okuorum bu işin ama bana arih corafa gibi dersler göserilior
Türkçemizin düzgün kullanılmasına Moderator adayları öncülük etmeli.. daha dikkatli olalım...

Raskolnikov isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 22-09-2006, 11:03 AM   #6

lizavetta - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
lizavetta
Misafir

bende bu mesleğin hem lisesini bitirdim hemde şimdi yüksek okulunu okuyorum. memnunum, güzel bir meslek ama fazla yorucu. acaba ileriki yaşlarda da bu mesleği yapabilir miyim die düşünüyorum ....

Alt 22-09-2006, 03:32 PM   #7

Yorumcu

Alıntı:
Raskolnikov Nickli Üyeden Alıntı
Türkçemizin düzgün kullanılmasına Moderator adayları öncülük etmeli.. daha dikkatli olalım...
kusura bakmayın arada bir benim t-y-ü gibi harfler yazmıyo özürdilerim yoksa ben türkçeyi özene bezene yazan bir insanımdır

Alt 23-09-2006, 09:19 AM   #8

POWER - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Altın Üye

POWER - MSN üzeri Mesaj gönder

ben bu işin okulunu okmadım daha liseyi bile bitiremedım madem bu kadar okulunu okuyorsunuz baya ii olmalısınız neden programlama bölumumuzu hiç kasmıyorsunuz ? cidden merak etdım bence en komık resim hangısı veya hiç boyle bir yılan gordunuzmu veya güzel bir şşiiir yayınlamaktansa programlama bolumunun daha geliştirilmesi daha iyı olur bence diier konular yeterınce var bu sozlerimle benı yanlış anlamyın sadece programlama bolumunda belı başlı kışıler var bu bolumun uyutulmasınde daha etkılı olabılırsınız diye düşünuorum

POWER isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 23-09-2006, 09:22 AM   #9

Yorumcu

eğer bana diyorsan ben daha yeni başladım bana haftada saat bilgisayar gösteriliyor o yüzden bu konuda daha yeterli değilim

Alt 23-09-2006, 09:27 AM   #10

POWER - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Altın Üye

POWER - MSN üzeri Mesaj gönder

hayır ben bunu birtek burdfakı kışılere soylemıorum zaten ben genel olarak soyledım sizler sadece burda bunu dememe bir etkkendıniz ayrıca aranızda okulunu bile bıtırenler varmış ama bir sl@m dunk düşünelim daha liseyi bile bitirmedi ama programlama hakında çok iyi paylaşımları var.

POWER isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 23-09-2006, 01:28 PM   #11

lizavetta - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
lizavetta
Misafir

bu laf birazda bizeydi sanırım. ewet haklısınız, daha fazla aktif olmak isterdim bu konuda. ama iş yoğunluğundan bu tarz sitelere girip de pek aktif olamıyorum. zaten sitede bu konuda yeterince kaynak var, ama insanların bu konuya pek ilgisi yok demekki. çünkü soru sormadan araştırma yapılmadan insanın kendini zorlamadan belli kodları copy/paste yaparak öğrenilmez bu işler.ama bir yardım istendiği takdirde elimden geleni yapmaya çalışırım.

Konu lizavetta tarafından (23-09-2006 Saat 01:33 PM ) değiştirilmiştir.
Alt 23-09-2006, 05:49 PM   #12

gitarcı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Stajyer

Cevaplarınız için sağolun arkadaşlar.Bencede bu programlama kısmına biraz daha vakit ayırmalısınız çünkü geleceğin mesleği olarak nitelendiriliyor yazılım.Herkesten biraz daha ilgi bekliyorum

gitarcı isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-04-2008, 03:44 AM   #13

Phenox - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Stajyer

Alıntı:
gitarcı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hocam ben yeni programlamaya başlıvamda nasıl bi yol izlemeliyim??yardımcı olurmusunuz ve hangisiyle başlamalıyım??
Sanirim sana yanit gelmemis bana sorucak olursan C ile basla derim bu isin en zevkli yanidir C.Nereye cekersen oraya gider okul olarak Programcilik ve Teknoloji blah blah dusunuyorsan Sabirli ve arastirmaci olmalisin bir sorunun olursa kod yumaklari ile ilgili cevaplamaya calisirim vakit buldukca .))

Phenox isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 29-04-2008, 07:07 AM   #14

kArDeLeN_8 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilişim Öğretmeni

Alıntı:
POWER Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
cidden merak etdım bence en komık resim hangısı veya hiç boyle bir yılan gordunuzmu veya güzel bir şşiiir yayınlamaktansa programlama bolumunun daha geliştirilmesi daha iyı olur bence
lafı dürekt üzerime alındım.. bende programcılık bölümünü bitirdim ama bu işte henüz kendimi geliştirmeyi başaramadım.. ama buna vakit bulduğum zaman (sınavlar, iş hayatı vb...) çok güzel şeyler yapacağıma (inşallah) inanıyorum...

kArDeLeN_8 isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Alt 26-11-2008, 08:09 PM   #15

gamer_Ozyy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Stajyer

Merhabalar Benim Bir Sorum Olacak Yardım Ederseniz Sevinirim . Ben Lise2 Ye Giidyorum Bilgisayar Yazılımcılığını Seçmek Itiyorum Ama Hiçbir Bilgim Yok Kaç Puan Dır Nasıl Gidlir Hangi üniversitlerde Var Gibi şeyleri Bilmiyorum Bana Yardımcı Olursanız çok Sevinirim. Saygılarla.

gamer_Ozyy isimli üyemiz çevrimdy?ydyr. (Offline)   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler
Stil

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı konusu, WEBMASTER REHBERİM/PROGRAMLAMA bölümünde tartışılıyor .