Rehberim

Börekler

Yemek Tarifleri bölümü Salatalar / Börekler konusu gösteriliyor Özet:LAHMACUN BÖREĞİ Malzemeler  3 yufka  3 yumurta  1 su bardağı yoğurt  1 çay bardağı sıvı yağ ...


Go Back   Rehberim > EĞLENCE VE BİLGİ REHBERİM > Yemek Tarifleri > Salatalar

Börekler

Açılış Sayfam Yap Reklam Kayıt ol Konuları Okundu Kabul Et

  Sponsorlu Bağlantılar

Cevapla

Seo Seçenekler Stil
  #1  
Okunmamış 12-05-2008, 08:18 PM
daglara yakın
Thumbs up Börekler

LAHMACUN BÖREĞİ
Malzemeler
 3 yufka
 3 yumurta
 1 su bardağı yoğurt
 1 çay bardağı sıvı yağ
 300 gr kadar kıyma
 2 soğan
 2-3 adet domates
 5-6 adet sivri biber
Yapılışı
Yumurta, yoğurt ve sıvı yağ karıştırılır. 3 yufkadan 2 tanesini 2 ye böl. Bütün yufkayı tepsinin altına ser, diğer yufkaları yarımşar olarak kullanılacak ve yufkaların her katına yağ, yoğurt yumurta karışımı sürülecek. Soğanı, biberi kavur, domatesi de ekle pişir. Ocağı kapat, kıymayı elle karıştır (maydanoz da eklenebilir). Hazırladığınız tepsinin en üst katına malzemeleri ser. Fırında pişir. Fırından çıkar böreği, soğumadan rulo haline getir, dilimleyerek servis yap.




HUMUS
Malzemeler
 1 Bardak haşlanmış nohut
 3-4 Diş Sarımsak (dövülmüş)
 1 Tatlı kaşığı kimyon
 ½ Bardak tahin
 1 Çorba kaşığı zeytinyağı
 Karabiber
 Kırmızıbiber
Yapılışı
Haşlanmış nohudu blender dan geçir. Diğer malzemeleri de ekleyerek karıştır.




AY ÇÖREĞİ
Malzemeler
 1 bardak ılık su
 2 yumurta akı sarısı üzerine sürülecek
 2 kaşık pakmaya
 1 bardak sıvı yağ
 ½ paket margarin
Yapılışı
Malzemelerin hepsini karıştır. İyice yoğur. Mayalandıktan sonra hamurun tamamını sekiz eşit parçaya böl. Her parçayı servis tabaklığı büyüklüğünde aç. Bunu dörde böl. Böldüğün her parçanın içine patates, peynir vs. ile içini malzemesini koy.



SEBZELİ ÇÖREK
Malzemeler
 1 ekmek Hamuru
 1 demet dere otu
 1 demet maydanoz
 Dil peyniri
 Beyaz peynir
 Közlenmiş biber (kırmızı biber)
 1 yumurta sarısı
 Çörek otu
 Yarım kilo ıspanak
Yapılışı
Mayalı hamur yağlanarak tepsiye ayrılır. En alta dil peyniri konur. Üzerine hafifçe yağda öldürülen ıspanak onun üzerine közlenmiş kırmızı biber döşenir. En üste peynir, maydanoz ve dere otu karışımı konularak hamur üste doru toplanarak kapatır. Ek yeri alta gelecek şekilde tepsiye ters çevrilip üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpilip, fırında pişirilir.



MUHACIR (GÖÇMEN) BÖREĞİ
Malzemeler
 4 kuru soğan
 Biraz kıyma
 1 yeşil biber
 1 domates
 Avuç içi kadar pirinç
 Pul biber ve tuz
Yapılışı
Yağda kıyma, soğan, biber ve domatesi kavurduktan sonra pirinci de ekleyip biraz su ile pişirilir. Un su ve biraz tuz ile birlikte yumuşak bir hamur elde edilir. Hamuru 4 büyük beze ve 4 küçük beze olmak üzere bölünür. Büyük bezeler yuvarlak tepsi büyüklüğünde tek tek açılır. Küçük bezeler ise bir tabak büyüklüğünde açılır. Tavada yarım paketten fazla sana yağı eritip, birazda ay çiçek yağı koyulur. 2 büyük bezeyi yağlayıp üst üste koyulur. Yuvarlak kenarları içe doğru yağlanıp dürülerek kare bir bohça şeklini aldıktan sonra 2 küçük bezeyi de yağlayarak üstüne koyunuz. Daha sonra tepsinin büyüklüğünde açılarak küçük bezeler alta gelecek şekilde tepsiye yayılır. Arasına iç malzemesi konur. Geriye kalan 2 büyük 2 küçük bezelerde altta yapılan işlemin aynısı üstte yapılıp tepsiye konur. Yalnız bu sefer küçük bezeler üste gelecek şekilde tepsiye açılır. NOT: Küçük bezelerin alt ve üst yüzeye gelmesinin sebebi; böreğin piştikten sonra katlarının belirgin olup yumuşak, aynı zamanda çıtır çıtır olmasını sağlar. Böreği fırına vermeden önce yoğurt ve yağ karışımını sürerek pişirilir.



PETEK BÖREĞİ
Malzemeler
 1 paket yufka
 2 yumurta
 1 su bardağı yoğurt
 1 su bardağı süt
Ispanak Harcı İçin
 ½ bağ ıspanak
 1 kuru soğan
 1 çay kaşığı tuz
Kıyma Harcı İçin
 200 gr kıyma
 1 kuru soğan
 1 çay kaşığı tuz
Patates Harcı İçin
 3 patates
 1 kuru soğan
 1 çay kaşığı kimyon
 1 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber, kırmızıbiber
Peynir Harcı İçin
 200 gr peynir
 ½ maydanoz
 1 çay kaşığı kırmızı biber
Yapılışı
Soğanla ıspanak kavrulur İçerisine baharat ilave edilerek soğumaya bırakılır. Patates harcı için; soğan kavrulur. İçerisine haşlanmış rendelenmiş patates ve baharat eklenir. Ve pişirildikten sonra soğumaya bırakılır. Peynir harcı için; peynir, baharat ve maydanoz eklenerek karıştırılır. Kıyma harcı için; kıyma ile soğan kavrulur. içerisine baharatı ekleyerek soğumaya bırakılır. Ayrı bir yerde yoğurt, yumurta, süt, sıvı yağ karıştırılır. 1 adet yufka tezgahın üzerine serilir. İçerisine harcı konularak rulo şeklinde katlanır. Bu işlem bütün harclar için devam eder. Kalan 1 yufkanın ortasına yaptığımız 4 rulonun ikisi üstte ikisi altta olmak üzere yerleştirilir. 4’ü birden alttaki yufka ile sarılır. Dilimler şeklinde kesilerek yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 1700 de 30 dakika pişirilir.


MİDYE ÇÖREK
Malzemeler
 2 adet yumurta sarısı
 1 çay bardağı yoğurt
 1 tatlı kaşığı yaş maya
 1 çay bardağı ılık su
 1 çay bardağı ona ayçiçek yağı
 1 paket ona margarin
 Alabildiğince un
 Biraz tuz
 Çörek otu veya susam
 100 gr. Beyaz peynir
Yapılışı
Bir kaba bir yumurta sarısını, yoğurdu, mayayı, ılık suyu, ayçiçek yağı katıp iyice karıştırılır. Maya eridiğinde alabildiğince un ve tuz atarak yoğrulur. (Poğaça hamuru kıvamında olması yeterlidir.) Dört eşit parçaya bölüp, yuvarlanır. Her bezeyi ince hazır yufka inceliğinde açalım margarini eritip, yufkanın üzerine serilir. İkinci yufkayı da açıp ilk yufkanın üzerine serilir. Eritilmiş margarin sürülür. İkisini birlikte rulo yapılarak sarılır. Yağın donması için buzlukta beş dakika bekletilir. Diğer iki bezeyi de aynı şekilde açıp, rulo yapılarak buzluğa konur. Ruloyu üç parmak aralıklarla kesilir. Bu parçaların bir tarafı el ile büzülür. Kesilen kısmı üste gelecek şekilde konur. Merdane ile yarım parmak kalınlığında inceltilerek içine peynir konur. Kapattığımız kısmını pişirirken midye şeklini alması için hamura fazla bastırılmamalıdır. Üzerine erimiş margarinin kalan kısmı, yumurta sarısı ile karıştırıp sürülür. Susam ile süslene bilir.


CEVİZLİ TAHİNLİ ÇÖREK
Malzemeler
 3 su bardağı un
 1 paket margarin
 2 çorba kaşığı yoğurt
 1 çay kaşığı kabartma tozu
 Tuz
 1 su bardağı süt
 1 çay bardağı ayçiçek yağı
 4-5 çorba kaşığı tahin
 1 adet yumurta sarısı
 Bir miktar dövülmüş ceviz ve susam
Yapılışı
Hamur yoğrulacak kaba unu koyup ortası açılır. 1 paket margarin, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Bir müddet hamur dinlendirilir. Daha sonra hamurları ikiye ayrılır. bir parçayı alıp, yine ikiye ayrılır. Tabak büyüklüğünde aralarını, açıp ayçiçek yağıyla yağlayıp üst üste koyun. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Açtığınız hamurların aralarına 1 çorba kaşığı tahin sürün ve dövülmüş ceviz serpin. Yufkaları rulo yapın üç parmak arayla kesip tepsiye dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Susam serpin ve önceden ısıtılmış fırında pişirin.

ZEYTİNLİ ÇÖREK
Malzemeler
 3,5 su bardağı yoğurt
 2 yumurta
 1 su bardağı yoğurt
 1/2 su bardağı sıvı yağ
 1/3 çay bardağı ince kıyılmış nane
 1 su bardağı siyah zeytin
 Hamur kabartma tozu
 Tuz
 Çörek otu
Yapılışı
1 Yumurta sarısını ayırın, kalanları iyice çırpın üzerine yoğurt sıvıyağ, margarin, tuz ilave edip karıştırılır.Kabartma tozu eklenmiş un ile yumuşak hamur yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış zeytin ve kıyılmış nane ilave edilerek yoğrulur. 26 cm çapında kalıba dökülüp üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otunu serpin.175 derece de pişirin.



SUCUKLU AY ÇÖREĞİ
Malzemeler
 3,5 su bardağı un
 3 haşlanmış patates
 1 su bardağı erimiş margarin
 1 yumurta
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 paket kabartma tozu
 Rendelenmiş kaşar peyniri
İçi İçin
 0,5 kg kangal sucuk
 1 domates
 1 biber
Yapılışı
Haşlanmış patatesi rendeleyin. Un, 1 su bardağı erimiş margarin, yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. İyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde 12 parça koparın. Bu arada iç malzemeyi hazırlayın, bunun için küçük doğranmış sucuğu kendi yağında kavurun, küçük doğranmış biber ve domatesle soteleyin. Oval açtığınız hamurların içine sucuk harcı koyun, hamuru rulo yapıp, ay şekli verin, üzerine yumurta sarısı sürün. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin orta ısılı fırında üzeri kızarana denk pişirin.



PATATESLİ KATMER
Malzemeler
 500 gr. un
 1 yemek kaşığı maya
 1 tatlı kaşığı tuz
 Aldığı kadar ılık su
Harcı İçin
 1 domates
 1 soğan
 1 patates
 2 sivri biber
 Yarım demet maydanoz
 100 Gr kıyma
 Tuz, karabiber, pul biber
 1 tatlı kaşığı salça
 1/2 margarin
Yapılışı
Hamuru mayalayıp kabartın. Ceviz büyüklüğünde açın.Patatesi rendeleyin soğanı, biberi ve domatesi küp şeklinde doğrayıp diğer malzemeleri katıp yoğurun. Açtığınız hamurları yarım dairesine koyup fındık büyüklüğünde margarin atıp yarım daire şeklinde kapatın. Teflon tavaya fındık büyüklüğünde margarin atıp yarım daire şeklinde kapatın. Teflon tavaya fındık büyüklüğünde margarin atıp 15 dakika pişirin.



KAŞARLI PATATESLİ ÇÖREK
Malzemeler
 125 gr margarin (margarin)
 1 çay bardağı süt
 1 çay bardağı ılık su
 Kibrit büyüklüğünde maya
 1 su bardağı haşlanmış ezilmiş patates
 2 yumurta
 Biraz şeker
 Biraz tuz
 Alabildiğine un
 Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
Suyla maya bir kapta ıslatılıp bir tutam şeker atılır. 10 dk. Bekletilir. Diğer malzemeler bir kaba konur bekletilmiş mayalı su ilave edilir. 1 Saat mayalanmaya bırakılır. Mayası gelen hamurdan saç örgüleri yapılır. İki ucu birleştirilip gül şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Onun üzerine rendelenmiş kaşar serpilir. Orta dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirilir.



KANDİL SİMİTİ
Malzemeler
 125 gr. margarin
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 yemek kaşığı mahlep
 1 yemek kaşığı şeker
 1 yemek kaşığı sirke
 1 çay kaşığı tuz
 1 paket kabartma tozu
 2 çorba kaşığı yoğurt
 1 yumurtanın sarısı içine, üstüne akı
 Aldığı kadar un
 Susam
Yapılışı
Tüm malzemeler karıştırılarak hamur yoğrulur. Yuvarlak halkalar yapılıp önce yumurta akına sonra susama bastırılıp fırına verilir.


PARİS GÜZELİ
Malzemeler
 1 paket sana yağı
 1/2 fincan sirke
 2 çay kaşığı tuz
 1 kabartma tozu
 1 yumurta
 Aldığı kadar un ve susam
Yapılışı
Yumurtanın sarısını ve diğer malzemeleri karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın. Hamurdan küçük parçalar koparıp küçük simitler yapın. Simitleri önce yumurta akına sonra susama batırın. Yağsız tepsiye dizin, önceden ısıtılmış fırında çok az pembeleşinceye kadar pişirin.



KAŞARLI BİSKÜVİ
Malzemeler
 250 gr. margarin
 6 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
 4 su bardağı un
 1 çay kaşığı toz şeker
 1 çorba kaşığı sirke
 1 yumurta
 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Yumurtalardan birinin sarısını ayırın. Çukur kapta oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve unu ekleyip, margarini bıçakla kesin. Yumurtanın beyazına tuz, şeker, sirke ve kaşar peyniri rendesi ilave edip hamuru yoğur. Hazırladığınız hamuru 10 dk. Bekleyin.Tezgaha un serperek hamuru merdane ile 1 cm kalınlığında açın. Kalıpla parçalar kesin. Üzerine yumurtanın sarısını sürün. Kaşar peyniri rendesi serpip ora dereceli fırında kızarıncaya kadar pişirin.


ISPANAKLI BÖREK
Malzemeler
 Yarım kg. ıspanak (sadece yaprak kısımları)
 250 gr. kıyma
 1 soğan
 6 yufka
 2 su bardağı süt
 4/5 çorba kaşığı margarin
 1 yumurta sarısı
 1 fincan sıvı yağ
 2 çorba kaşığı un
 Tuz
 Karabiber
Yapılışı
Soğanı ince ince doğranacak. Tencereye koyduğunuz sıvı yağ içinde soğanı pembeleşinceye kadar kavurtulacak. Ayıkladığınız ıspanakları küçük küçük doğrayarak tencereye koyun. Yumuşayana kadar yağda kavrulacak. Tuzunu karabiberini koyun. Ispanaklı içi başka bir kaba alın 2 çorba kaşığı unu ilave edin. Hızlı hızlı karıştırarak unu ıspanaklara karıştırınız. (Ispanakları pişerken sulanarak yufkalara yapışmaması sağlanır). Bütün yufkaları ortadan ikiye kesin. Yarım daire şeklindeki yufkaların üzerine margarin ve süt karışımı sürülür. Her yufkaya aynı işlemi uygulayın. Yufkaların üzerine hazırladığınız ıspanaklı içten koyunuz. Rulo yaparak içten döşeyiniz. Üzerine sıvı yağ ile karıştırdığınız yumurta sarısını sürerek fırına veriniz.


FIRINDA ISPANAK
Malzemeler
 1/2 litre süt
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 fincan kaşar peyniri
 1 yemek kaşığı irmik
 500 gr. ıspanak
 1 yemek kaşığı un
 3 adet yumurta
 Tuz
 Karabiber
Yapılışı
Ispanakları ayıklayıp, yıkayıp ince ince doğrayınız. Tencereye yağ kyup hafifçe kavurunuz. Sütün yarısına irmik katıp, bir iki taşım kaynatınız. Ateşten alıp, alıp soğuyunca 3 yumurtayı, kaşar peynirinin yarısını tuzu karabiberi katıp karıştırınız. Hazırlanan bu karışımı ateşten ıspanağı alınız. Tepsi veya payreks bir kaba boşaltınız. 1 Kaşık yağ, 1 kaşık unu hafifçe kavurup, kalan sütü ileve ederek beşamel salçası hazırlayınız. Hazırladığınız salçayı ıspanakların üzerine dökünüz. Kalan kaşar peynirini de üzerine serpip kabı fırına koyunuz. Üstü hafif pembeleşince fırından alıp servis yapınız.



TUZLU KURABİYE
Malzemeler
 1 yumurta
 Yarım paket margarin
 1 çay bardağı sıvı yağ
 Tuz
Yapılışı
Bütün bu malzemeleri katıp yoğur yumuşak bir hamur olsun küçük yuvarlak toplar yapıp yağlanmış tepsiye dizilir ve pişirilir.


SU BÖREĞİ
Malzemeler
 700 gr un
 4 yumurta
 1 kahve kaşığı tuz
 ½ kg. çökelek peyniri
 Maydanoz
 Sıvı yağ (eritilmiş tereyağı da kullanılabilir)
Yapılışı
Bir kabın içine un konup, ortası açılır. Yumurta, tuz, su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur 10 eşit parçaya bölünür, her biri tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan hamurlar bir bez üzerine serilerek 1 saat kuruması beklenir. Diğer bir yanda geniş bir kapta su kaynatılıp, tuz atılır. Tepsi iyice yağlanır, içine bir tane kuru hamur yayılır. Hamur yağlandıktan sonra içi olarak hazırlanan çökelek, üzerine maydanoz karışımı serpilir. Geri kalan hamurlar teker teker kaynatılmış suya bastırılır. Sonra soğuk suya bastırılıp delikli süzgecin üzerine serilir. Suyu süzdükten sonra tepsiye konur. Hamurların arasına önce iç malzemesi konur, sonra yağ gezdirilir. En son hamur kuru olarak yayılıp, üzeri yağlanır. Fırında yada kısık ateşle çevrilerek kızartılır.


SANA BÖREĞİ
Malzemeler
 1 çay bardağı yoğurt
 2 yumurta
 1 çay bardağı sıvı yağ
 125 gr. sana yağı
 1 çay bardağı su
 Alabildiği kadar tuz, un
Yapılışı
Malzemelerin hepsi yoğrulur. 6 eşit parçaya bölünür. Oklavayla açılan hamurların her birinin arası sana yağla yağlanıp üst üste konur. Katlanarak kare şekli verilir. Buzdolabında 1 saat bekletilir. Dinlenmiş hamur 9 eşit parçaya bölünür. Bu 9 eşit parçanın her biri 4 eşit parçaya bölünür. Elde edilen küçük kareler oklavayla biraz açılıp istediğin içi koyarak üçgen şekli verilir. Üzerine sana yağ ile yağlanıp fırına verilir.


ÇİN BÖREĞİ
Malzemeler
 6 yufka
 1 yumurta sarısı
 2 hindi göğüs eti.(800 gr.)
 6 taze soğan
 60 gr. arpacık soğanı
 Köri kızartmak için sıvı yağ
 2 diş sarımsak
 100 gr. havuç
 1 demet maydanoz
 3 yemek kaşığı sıvı yağ
 Toz zencefil
 Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı
Hindi etinin derisini yüzüp minik küplere kesin. Taze soğanları ayıklayıp yıkadıktan sonra, yeşil beyaz kısımlarını ince ince kesilecek. Arpacık soğanı ve sarımsağı ayıklayıp küp şeklinde doğrayın. Havuçları ayıklayın ve rendeleyin. Maydanozun saplarından ayırın ve incecik doğrayın. Yağı bir tavada kızdırın ve hindi etini kavurun. Taze soğan, zencefil, havuç, arpacık, soğanı, sarımsak, köri ve tuzu ekleyin. Son olarak maydanozu ekleyin. Yufkaları 4’e bölün. Yumurta sarısını 2 yemek kaşığı soğuk su ile çırpın. Her yufka parçasının üzerine 1 yemek kaşığı hazırladığınız içten koyun. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp yuvarlayarak rulo şekli verin. Sıvı yağı 1800 de kızdırın. Börekleri porsiyon porsiyon yakmadan kızartın.



PUF BÖREĞİ
Malzemeler
 1 paket margarin
 2 şişe maden suyu
 1 yumurta
 1 çay bardağı çiçek yağı
 1 tutam tuz
 Yarım kg. beyaz peynir
 1 demet maydanoz
Yapılışı
Un elenir. 1yumurta, çiçek yağı, tuz, maden suyu karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur eşit parçaya bölünür, bir oklava ile bölünen hamurlar kare şeklinde açılır. Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, 8 eşit parçaya bölünerek hamurların üzerine sürülür. Hamurlar kare şeklinde kapatılır. 8 eşit parçaya bölünen hamurlar ve margarinlerin hepsi aynı işlemi görür. Daha sonra dolapta 15 dk. Bekletilir. Dolaptan çıkan hamurlar oklava ile açılarak tekrar kare şeklinde kapatılır. Bu işlem 3 defa tekrarlanır. Dolaptan çıkan hamurlar kare şeklinde açılarak 4 eşit parçaya bölünür. Bölünen parçaları hazırlanan peynirli maydanozu içine konur. Üçgen şeklinde kapatılıp üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 1700 de ısıtılmış fırında pişirilir.



EKMEK BÖREĞİ
Malzemeler
 1,5 ekmek (bayat ekmek olması gerekiyor)
 3 yumurta
 1,5 litre süt
 1 paket dilimli kaşar
 2 çorba kaşığı eritilmiş margarin
Yapılışı
Normal ekmek kullanıyorsanız kabuklarını çıkarın ve çok ince olmamak şartıyla dilimleyin. Ekmeklerin yarısını tepsiye dizin. Önce üzerinde biraz eritilmiş margarin gezdirin. Sonra kaşar peyniri dilimlerini yerleştirin. Peynirin üzerini ekmekle kapatarak yağ gezdirin. Diğer yanda sütün içine kıracağınız 3 yumurtayı çırpın. Tamamını ekmeklerin üzerine dökün. 24 saat dolapta beklettikten sonra ısıttığınız fırına koyun. Üstü kızarana kadar pişirin.

PATATES BÖREĞİ
Malzemeler
 1,5 su bardağı yoğurt
 3 yumurta
 7 yemek kaşığı un
 1 çay bardağı ayçiçek yağı
 Kabartma tozu
 Tuz
 Baharat
 Bir miktar kıyılmış maydanoz ve dere otu
Yapılışı
Patatesler çiğ olarak küp şeklinde doğranır. Sonra bütün malzemeyle karıştırılır. Orta boydaki bir tepsiye bu karışım konur. Üzeri kızarıncaya kadar fırında pişirilir.



KÖBETE
Malzemeler
 1 paket margarin
 1 kg. u
 2 yumurta 1 sarı üzerine
 1 su bardağı süt
 2 tatlı kaşığı tuz
 1 adet tavuk göğsü
 1 domates
 1 soğan
 1 su bardağı pirinç
 1 çay kaşığı karabiber
 3 bardak su
Yapılışı
1 çoraba kaşığı margarinle tavuk göğsü kızartır gibi pişirilir. İnce kıyılmış soğan ilave ederek kızartın. Rendelenmiş domates 1 tatlı kaşığı tuzu ve 3 bardak suyu ilave edip 15-20 dakika pişirin. İçindeki tavuk göğsünü çıkartıp yıkanmış pirinci koyarak pilav gibi pişirin. Tavuk göğsünü küçük parçalara ayırıp pilava karıştırın, karabiber ilave edip dinlenmeye bırakın. Hamurun Yapılışı : Un, süt, 1 yumurta, tuz ve alabildiği kadar su ile yoğurup kulak memesi kıvamında bir hamur yapın, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, tabak büyüklüğünde açarak üzerine oda sıcaklığındaki margarini sürün. Yuvarlak parçaların yarısını üst üste koyun merdane ile fırın tepsisi kadar açın. Margarin ile yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tavuklu harcı döşeyin, kalan parçaları da aynı şekilde açıp harcın üstüne kapatın. Yumurta sarısı ve sütü karıştırıp hamurun üzerine sürün. 1800 de 40-45 dakika pişirin.



SÜTLÜ BÖREK
Malzemeler
 1 paket margarin
 3 yufka
 1 yumurta
 250 gr. beyaz peynir
 1 demet maydanoz
 1 su bardağı süt
Yapılışı
Margarini eritip ardından 3 yufkayı sırayla yağlayın. Yağlanmış yufkaları sigara böreğinde olduğu gibi üçgen kesin. Hazırlanmış peynirli maydanozu içten kalın kenarlarına koyup köşelerinden katlamadan kalın bir sigara böreği şeklinde sarın. Böreklerin üstünü geçecek kadar süt dökün. Börekleri sütün içinde yarım saat kalacak şekilde bekletin. Bunun sonunda hafifçe sıkarak sonra margarinle yağlanmış tepsiye börekleri sıralayın. Yumurtayı çatalla çırpıp böreklerin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.



MEKİK BÖREĞİ
Malzemeler
 4 su bardağı un
 2 yumurta
 1 çorba kaşığı sıvıyağ
 2 çoraba kaşığı sirke
 Yeterince su-tuz
 Peynir, maydanoz, haşhaş
Yapılışı
Yoğurma kabına un ekleyip içine 2 adet yumurtanın sarısını, sıvıyağ, sirke, tuz ve az az su ilave edelim. Özlü bir hamur olana dek yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirelim. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım. Unlu bir zeminde her bezeyi mantı yufkası kalınlığında açalım. Eritilmiş margarini bir fırçayla yufkanın üzerine sürüp bohça şeklinde katlayalım. Hamur bohçalarını buzlukta 5 dakika bekletelim. Buzluktan çıkarıldıktan sonra bir oklava ile açalım. B u işlemi 3 kez tekrarlayalım. Peyniri bir çatal ile ezelim. İçine 2 adet yumurta akını ve ince kıyılmış maydanozu ilave edelim. Buzluktan çıkardığımız hamur bohçalarını mantı hamuru kalınlığında tekrar açalım. Bir bıçak ile üçgen şeklinde parçalar keselim. Her parçanın geniş kenarına peynirli içten bir miktar koyarak, yuvarlayıp saralım. (Sigara böreği yapar gibi) kıvrılan kenarları üste gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp haş haşı serpelim. Orta dereceli ve önceden ısıtılmış fırında pişirelim.



TUTMAÇ
Malzemeler
 250 gr. kıyma
 1 soğan
 1 çay kaşığı karabiber
 Yarım demet maydanoz
 1 yufka
 2 diş sarımsak
 250 gr. yoğurt
 1 çay kaşığı tere yağı
 1 çay kaşığı tuz
 1 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı
Kıymayı bir kaba koyun. Üzerine soğanı rendeleyin. Tuz ve karabiberleri ekleyin. İnce kıyılmış maydanozu ilave edin. Tüm malzemeler özleşene kadar yoğurun. Yufkayı iki parmak eninde kesin. İçine hazırladığınız kıymalı harçtan koyarak her yufka şeridini muska şeklinde sarın. Sıvı yağı tavaya alın. Yağ kızardıktan sonra muska şeklinde sardığımız yufkaları kızartın. Kağıt havlusunun üzerinde birkaç dakika bekletin. Dövülmüş sarımsakları yoğurtla karıştırın. Kızarttığınız tutamaçların üzerine dökün. Yoğurdun üzerine eritilmiş tereyağı dökerek servis yapın.


GALETA TOZU BÖREĞİ
Malzemeler
 2 yumurta akı
 6 yufka
 1 paket galeta tozu
 Yarım paket Sana yağı
 1 su bardağı su
 Yarım kilo kıyma
 4 adet havuç
 4 kuru soğan
Yapılışı
Yufkaları yayıp, içine erittiğimiz yağ ile su karışımını üzerine sürünüz. Tekrar bir kat daha yayıp üzerine yağ ile suyu sürün. İşlem bittikten sonra yufkaları sekize bölün. (Aynı sigara böreği gibi) kıyma, havuç, soğan ile hazırladığınız malzemeyi kestiğiniz yufkaların geniş kısmına koyup sararak önce yumurtanın akına sonra galeta tozuna batırın. Fırında pişirin, sıcak servis yapın.

PATATESLİ BÖREK
Malzemeler
 3 patates
 1 bardak süt
 3 yemek kaşığı tereyağı
 1 çay bardağı kaşar peyniri
 1 miktar tuz
Yapılışı
Patatesler haşlanıp ezildikten sonra, diğer malzemeleri de karıştırıp iç malzemeler hazırlanır. Her yufkanın arasına bu iç malzemeden sürülür. Ve rulo yapılır. Yağlanmış tepsiye dizilip üzerine kaşar peyniri ve isteğe göre kırmızı pul biber koyup fırına verilir.

SODALI BÖREK
Malzemeler
 1 kg. yufka
 3 yumurta
 1 şişe soda
 125 gr. eritilmiş margarin
 Peynir
 Maydanoz
Yapılışı
Tepsi yağlanır. 1 yufka kenarı taşacak şekilde tepsiye yerleştirilir. 2 adet yufka ise tepsinin içine yerleştirilir. (Bunların kenarları taşmaz.) Üzerine peynirli maydanoz serpilir. Kalan yufkalarda üzerine yerleştirilerek taşan yufka kapatılır. Ve dilimlere ayrılır. Üzerine 3 yumurta margarin ve soda karıştırılarak dökülür. 2 saat dolapta dinlendirilir. Fırına verilir.


BEŞAMEL SOSLU LAZANYA
Malzemeler
 2 çorba kaşığı un
 2 çorba kaşığı yağ
 3 su bardağı soğuk süt
 1 çay kaşığı tuz
Sos İçin
 Soğan
 Biber
 ½ kg. kıyma
 Tuz
 Domates
 Mantar
 Yağ
Yapılışı
Unu yağda 2 dakika kavurunuz. Buna sütü ve tozu ilave ederek koyulaşıncaya kadar pişiriniz. Soğan ve biberler ince bir şekilde doğranıp yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine domates, mantar, tuz ilave edilerek kısık ateşte biraz kavrulup ateşi kapamaya yakın bir tatlı kaşığı şeker ilave edilir. Lazanyanın Hazırlanışı : 1 kapta 1 kaşık sıvı yağ ve yarım kaşık tuz ilave edilmiş 2,5 litre kaynayan suya 12 adet lazanyayı kırmadan atınız. Tencerenin üstünü örtmeden 14-16 dakika kadar kaynatıp soğuk su ile yıkayınız. Dikdörtgen bir tepsiyi (30x20 cm.) yağlayıp 3 adet lazanyayı yan yana diziniz. Üzerine önce kıymalı sosu, beşamel sosu ve rendelenmiş sosu koyunuz. Aynı sırayı izleyerek bütün lazanyaları tepsiye yerleştiriniz. Üzerine sadece beşamel sos ve peynir koyup 180-200 derecede fırında pişirip sıcak servis yapınız.


RUS BÖREĞİ
Malzemeler
 1 su bardağı süt
 2 su bardağı su
 2 tatlı kaşığı yaş maya
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tatlı kaşığı şeker
 65 gr. margarin
 Alabildiği kadar un
İçi İçin
 250 gr. kıyma
 2 soğan
 Maydanoz
 Tuz
 Biber
Yapılışı
Şeker ile bira mayası sütle eritilir. Su, tuz, erimiş margarin konur. Alabildiği kadar unu iki yumuşak hamur yapılır. Üzeri örtülür bekletilir. Küçük parçalar halinde ayrılır. İçine çiğ olarak harc konur kapatılır. Kızgın yağda kızartılır.


TAVUKLU BÖREK
Malzemeler (Malzemenin Miktarı İsteğe Bağlı)
 Tavuk göğsü
 Soğan
 Domates
 Biber
 Yufka
Yapılışı
Tavuk göğsü küçük şekilde doğranır. Soğan, domates, biber bunlarda küçük şekilde doğranır. Önce yağ ile soğan kavrulur, daha sonra tavuk göğsü ilave edilir ve pişirilir. En son domates ve biber ilave edilip ocağın altı kapatılır. Birinci yufka serilip yağ ile yağlanır, üzerine ikinci yufka konur ve yoğurt sürülür. Sigara böreği şeklinde kesilir. Köşelerine hazırlanan tavuk göğsü harcı konur ve katlanır. Üzerine yumurta sarısı ile yağ sürülür. Ve son olarak susam serpilir.



KARNIBAHARLI BÖREK
Malzemeler
 1 adet karnı bahar
 2 yumurta
 1 bardak yoğurt veya süt
 1 bardak sıvı yağ
 Bir miktar tuz
 Kabartma tozu
 Un
 Üstü için kaşar peynir rendesi
Yapılışı
Karnı bahar bir taşım haşlayıp soğumaya bırakalım. Diğer malzemelerin hepsini karıştırıp kek kıvamına gelene dek çırpalım. Dibi yağlanmış tepsiye karnı baharları dizip üzerine çırptığımız hamuru döküp peynir serpip fırında üstü kızarana dek pişirip biraz soğuttuktan sonra servis tabağına alın.



KABAKLI BÖREK
Malzemeler
 4,5 su bardağı un
 4 yemek kaşığı yoğurt
 4 çay kaşığı kabartma tozu
 250 gr. margarin eriyecek
 Bir miktar tuz
Yapılışı
Bu malzemeler yoğrulup yumuşak bir hamur yapılır. Yağlanmış tepsiye dökülür. Üstüne rendelenmiş peynir, kabak rendesi (suyu sıkılmış) 2 adet orta büyüklükte kapak olarak, 2 yumurta, taze soğan, dere otu, kara biber, kırmızı biber, hepsi karıştırılıp hamurun üstüne dökülür. Kabakların üstüne bir çay bardağı süt ile yumurta çırpılır. Üstüne dökülür ve fırında kızartılır.


MİNİ PİZZA
Malzemeler
 2 hazır yufka
 1 su bardağı süt
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 yumurta
 Yarım sucuk
 3 domates
 1 yumurta sarısı
 Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
İki adet yufkayı üçgen olacak şekilde 8 eşit parçaya bölüp, 16 adet üçgen elde edin. Bir su bardağı süt, bir çay bardağı sıvı yağ ve bir yumurtayı karıştırıp, yufkaların üzerine sürün. Yufkaların geniş kısmında başlayıp, sıkı bir şekilde sigara böreği şeklinde sarın. Tam sonuna gelmeden kenarlarını içine doğru büküp boşta kalan kısmı da içeri doğru kapatıp, havuz haline getirin. Diğer tarafta, sucuğu küçük küp biçiminde doğrayın. Küçük doğranmış domatesle soteleyin. Havuzların yani yufkaların içine bu harcı doldurun. Etrafına yumurta sarısı sürüp, üstüne rendelenmiş kaşar peyniri serpin. 2000 de fırında üstü kızarana kadar pişirin.



TAVUKLU KAPAMA
Malzemeler
 2 tavuk göğsü
 1,2 su bardağı sıvı yağ
 1 bardak un
 1 su bardağı yoğurt
 1 su bardağı bezelye (haşlanmış)
 6 patates
 4 havuç
 100 gr. kaşar peynir (rendesi)
 2 yumurta (1 yumurta sarısı üzerine ayrılır)
Yapılışı
Patatesler küp şeklinde doğranır. Havuçlarda patates büyüklüğünde doğranıp 10 dakika suda haşlanır. Tavuk göğsü ayrı tencerede haşlanır. Tavuklar pişince küçük parçalara ayrılır. Bezelye, havuç, patates, 1 yumurta, sıvıyağ, yoğurt, un hepsi karıştırılır. Karıştırıldıktan sonra yapılan harcın yarısı tepsiyi örtecek şekilde yayılır. Önceden küçük parçalara ayırdığımız tavuklar harcın üzerine serpilir. Kalan harc tavukları örtecek şekilde yayılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Kaşar serpilerek fırına verilir. Not : Önceden 1800 de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.


ÇİĞ BÖREK
Malzemeler
 4 su bardağı un
 Tuz
 Su
İçi İçin
 250 gr. kıyma
 2 soğan
 1 domates
 Kıyılmış maydanoz
Yapılışı
Soğan ve domates rendelenir, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve biraz su ilavesiyle iç malzemesi hazırlanır. Hamuru; un, tuz ve su ile yoğrulur. Biraz katı bir hamur oluşturulur. 20 dakika kadar bekletilir. Dinlenen hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alınarak bezeler hazırlanır. Merdane ile bıçak sırtı kalınlığında yufkalar açılır. Açılan yufkaların içine hazırlanan içten koyup yarım ay şeklinde kapatılır. Kızgın yağda her iki tarafı da kızartılır.



ETLİ KREP
Malzemeler
 1 su bardağı un
 2 su bardağı süt
 3 yumurta
 2 çorba kaşığı tere yağ
 Bir tutam tuz
İçi İçin
 Yarım kg. parça et
 1 doğranmış soğan
 1 doğranmış domates
 Kekik
 Tuz
 Karabiber
Yapılışı
Krepi yap. Eti ince şekilde doğranıp, suyunu çekene kadar kavur. Diğer malzemeleri de ekleyip kendi suyuyla pişirin. Krepin içine koyup sarın, Üzerine kaşar peyniri koyarak fırına verin. Peynir eriyince fırından alın.
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler
Stil


Börekler

Börekler konusu, Yemek Tarifleri/Salatalar bölümünde tartışılıyor .



Benzer Konular

Konu Kategori
Vejeteryan Türk Mutfağı(Arşiv Niteliğindedir) Yemek Tarifleri
Osmanlı mutfağı Tarih Rehberim


Gündemden Başlıklar

Konu Kategori
Evden eve nakliyat Liseler & Üniversiteler
Şehir ve Firma Rehberi Tatil ve Oteller
Tatil ve Oteller Seo

Tüm Zamanlar GMT +2 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:42 PM.




Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.2
Tynt Script Sponsored by Information Technology Salary
Bütün Hakları Saklıdır 2005-2011 Rehberim.net