Muhasebe, Ekonomi, Finans, Borsa bölümü Uygulama & Döküman / yetim aylığı maaşı konusu gösteriliyor Özet:slm ben yetim maaşı alıyodum babamdan dolayı evlendim maaşımın anneme bağlanmasını istiyorum bu konuyla ilgili bi dilekçe örneği bulamadım örneklerseniz ...
| |||||||
yetim aylığı maaşı | Açılış Sayfam Yap | Reklam | Kayıt ol | Konuları Okundu Kabul Et |
| | #1 |
| Stajyer | slm ben yetim maaşı alıyodum babamdan dolayı evlendim maaşımın anneme bağlanmasını istiyorum bu konuyla ilgili bi dilekçe örneği bulamadım örneklerseniz çok mutlu olucam şimdiden teşekkürler. |
| | |
| | #2 |
| TÜRK YÜREK Pasaj Yöneticisi | Emekli Sandığı Kanunu konuyu şöyle düzenler:
bununla ilgili kanun var.SSK kanununa göre; – Sigortalının erkek çocuklarına bağlanan gelirler çocuğun 18 yaşını, orta öğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını dolduracağı tarihe kadar devam eder. Çalışamayacak durumda malûl olan erkek çocukların gelirleri bu yaşlara vardıktan sonra da kesilmez. Ancak geliri kesilen erkek çocuklardan sonradan çalışamayacak durumda malûl olanlara, Sosyal Sigortaya yahut Emekli Sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almamaları şartı ile, malûllük durumlarının tespitine esas teşkil eden rapor tarihini takibeden aybaşından itibaren yeniden gelir bağlanır. 101 inci madde hükmü saklıdır – Sigortalının kız çocuklarına bağlanan gelirler, Sosyal Sigortaya, Emekli Sandıklarına tabi işlerde çalışmaya buralardan gelir veya aylık almaya başladıkları veya evlendikleri tarihi takibeden devre başından itibaren kesilir.(1) Gelirin kesilmesine yol açan sebebin ortadan kalkması halinde 1 inci bölümün (C) fıkrası hükmü saklı kalmak şartiyle, bu tarihten başlanarak yeniden gelir bağlanır. Ancak evliliğin son bulması ile kocasından da gelir almaya hak kazanan kimseye bu gelirlerden fazla olanı ödenir. burdan çıkan sonuç emekli sandığına göre devredilemez ama ssk ya göre sizin maaş annenize devredilebilir. Konu TÜRKO tarafından (30-04-2008 Saat 12:23 PM ) değiştirilmiştir. |
| | |
| | #3 |
| Yazar Pasaj Yöneticisi | Zaten otomatikman kesilen maaş annenize bağlanır ben öyle biliyorum. |
| | |
| | #4 |
| Stajyer | ya ben vefat eden babamın emekli maaşını ( Emekli Sandığı ) almaktaydım 18 yaşımı doldurduğum için bankaya gittiğimizde vermediler dilekçe vermen lazım dediler öğrenci olduğuma dairde belgeyide birlikte vermem lazımmış ama hangi kuruma nasıl verileceğini bilmiyorum yardım eder misiniz acil olarak |
| | |
| | #5 | |
| TÜRK YÜREK Pasaj Yöneticisi | Alıntı:
| |
| | |
| | #6 |
| Stajyer | merhabalar bende babamdan dolayı yetim maaşı almaktayım üniversiteyi 2008 de bitirdim ve maaşımda bir kesilme olmadı,1 aydırda iş bankasına girdim çalışmaktayım fakat bildiğim kadarı ile maaşımın kesilmesi gerekiyor ama duyduğuma göre maaşımın yarısına kadar alabiliyormuşum gerekçeside yarı devlet işi olması dediler,bankadada hiç boş zamanım olmuyor sgk ya gitmek için ne yapmam gerekiyor sırası ile açıklarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.. |
| | |
| | #7 | |
SSK'lılarda durum nedir? Sizin de dahil olduğunuz SSK'lı (özel banka-Borsa Sandığı yetimleri dahil) yetim kızlarda durum şu: Yetim kız çocuğu çalışmıyorsa ve evli değilse, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almıyorsa ana veya babasından dolayı yetim aylığı ödenir. Bu sayılan şartların hepsinin aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Yetim erkekler ise SSK'lının erkek çocukları 18 yaşına kadar, ortaöğrenimde (lise) okuyorsa 20 yaşına kadar, yükseköğrenimdeyse 25 yaşına kadar alabiliyor. Kız veya erkek çocuk çalışamayacak kadar malûlse ve Sosyal Sigorta'ya ve emekli sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık ödenmiyorsa yetim aylığı alabiliyor. Bağ-Kur'da durum nedir? Bağ-Kur'lunun yetim kız çocuğu, evli değilse, çalışmıyorsa ve kendi çalışmasından dolayı emekli değilse ana-babasından yetim aylığı alabiliyor. Bağ-Kur'lunun yetim erkek çocukları 18 yaşına kadar, ortaöğrenime devam etmesi halinde 20 yaşına, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar, çalışmıyorsa ve kendi çalışmasından dolayı emekli değilse ana-babasından yetim aylığı alabiliyor. Kız veya erkek çocuk çalışamayacak kadar malûlse ve Sosyal Sigorta'ya, emekli sandıklarına tabi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık almıyorlarsa yetim aylığı alabiliyorlar. Emekli Sandığı'nda durum nedir? Emekli Sandığı iştirakçisinin kız çocuğu evli değilse Emekli Sandığı iştirakçisi veya emeklisi değil ise ana-babasından yetim aylığı alabiliyor. Emekli Sandığı yetiminin memuriyet dışındaki (SSK'lı veya Bağ-Kur'lu ) çalışmaları yetim aylığı almasına engel olmuyor. Memurun yetim erkek çocuğu okumuyorlarsa 18 yaşını, ortaöğrenim yapıyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar yetim aylığı alabiliyor. Memurun ölümü tarihinde, iyileştirilmesi imkansız hastalıklarının veya sakatlıklarının çalışmalarına engel olduğu sağlık kurulunca onaylanacak raporla tespit edilen çocuklarına muhtaç olmaları şartıyla ölüm tarihindeki yaşları ne olursa olsun ölüm tarihini izleyen ay başından, sonradan bu şekilde malul ve muhtaç duruma düştükleri anlaşılanlara kendileri veya veli, veyahut vasileri tarafından sandığa müracaat tarihlerini takip eden ay başından itibaren aylık bağlanır. Aylık almakta iken malul-muhtaç kapsamına girdikleri anlaşılanların aylıkları, yaşları dolayısıyla aylıklarının kesilmesi gereken tarihte kesilmeyerek ödenmeye devam edilir. Yeni dönemde yetim aylıkları nasıl paylaştırılacak? Önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi planlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndan sonra ise dul eşe yüzde 50 oranında, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise 5510 sayılı kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 75 oranında aylık bağlanacak. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmak şartıyla yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızların her birine yüzde 25 oranında aylık ödenecek. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmak şartıyla 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların erkeklere yüzde 25 oranında aylık bağlanacak. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olmak şartıyla SGK Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malûl kız ve erkek çocuklara da yüzde 25 oranında aylık tahsis edilecek. | |
| | |
| | #8 |
| Stajyer | merhabalar, benim de bu konu ile ilgili bazı sorularım olacaktı, annem ve kızkardeşimle beraber babamdan dolayı aylık almaktayız, ben çalışmaya başladığım için gerekli başvurularımı yaptım, merak ettiğim ilk konu benim maaşım kesildikten sonra annemin ve ya kızkardeşimin maaşında herhangi bir artış olacak mıdır? Mantıken kardeşim ve ben %25 lik kısmı paylaştığımızdan onun maaşında artış olur diye düşündüm, ama bununla ilgili herhangi bir yazıya rastlayamadım, artış ve oranı hakkında yardımcı olur musunuz? Diğer bir sorum ise; kızkardeşim 4 ay sonra evlenecek ve 24 aylığa denk gelecek şekilde evlilik yardım parası için başvuracak, onun maaşı kesildikten sonra aylık alan başka çocuk kalmadığı için annemizin payı %75 e çıkarılır mı? Bunun haricinde boşanan ve ya dul kalan kız çocuğa aylık maaş ve beraberinde sağlık hakları tekrar veriliyor, bu işini kaybeden kız çocuk için de verilen bir hak mıdır? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim... |
| | |
| | #9 | |
Şimdi sizin sorununuza gelince sizin kesilen maaşınız ölçüsünde kardeşinize ve annenize % 25 lik oranında artış olacaktır, tabi bununla ilgili bulunduğunuz sgk müdürlüğüne dilekçe ile bilgi vermekte fayda var. Evlenen kardeşinizin maaşıda annenize yüklenecektir bunla ilgilide sgk ya dilekçe ile bilgi verin ve elinizde kurum kayıttan geçen dilekçe örneği kalsın. İşi bıraktıktan sonra belli bir süre sağlık yardımından yararlanıyorsunuz 3 ay. Bu süre bittikten sonra sgk ya başvuru yapmanız halinde yetim maaşı almaya ve sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz. | |
| | |
| | #10 |
| Stajyer | ben 20 yaşında bir gencim.yetim maaşı alıyordum orta ögretimden mezun oldum.maaşım kesilmedi bi kaç defa aldım sonra ssk'ya müracaat ettim acaba o bi kaç ay aldıgım parayı geri alırlar mı? orta ögretimim bitti yetim maaşı kesilmedi.bu maaşları geri öder miyim Konu TÜRKO tarafından (03-08-2009 Saat 12:17 PM ) değiştirilmiştir. |
| | |
| | #11 | |
Yetim maaşı erkeklerde 18 yaşına kadar yükseköğrenim gördükleri takdirde 25 yaşına kadar alabiliyorlar. Durumunuzu buna göre göz gezdirin ve 18 yaşından sonra yükseköğrenim görmediğiniz için size verilen maaşlar bir gün faiziyle birlikte geriye istenecektir. | |
| | |
| | #12 |
| Stajyer | mrhaba ben 1965 doğumlu eşimden ayrılmış dul bir bayanım babam mefat edeli 2 sene oldu bağkur emeklisi yetim maaşı alabilmem icin hangi evrakları temin etmemlazım nereye başvurmamlazım saygılar |
| | |
| | #13 | |
Hazırlayacağınız evrak listesini bulunduğunuz Bağ-Kur il müdürlüğündeki emekli servisiyle görüşüp bilgi alabilirsiniz. | |
| | |
| | #14 |
| Stajyer | merhaba ben 2007 yılında vefat eden annemden yetim maaşı alıyordum. 21 yasındayım ve okulum haziran ayında bitti en son maaşımıda haziranda aldım maaşım şuan ödemesi durdurulmuş durumda.öğrenciliğime devam edeceğim maaşın yeniden bağlanması için öğrenci belgesi ve bi dilekçe gibi bişeyle ankara sgk ya basvuru yapmam gerekiyormuş.açık öğretim olarak öğrenciliğime devam edeceğim için aynı zamandada çalışıyorum.bunu ssk dakı görevliye sordum.annemden yetim maaşı alırken aynı zamanda ssk lı bir işte çalışabilme imkanım varmı yani çalışırsam maaşım kesilirmi diye sordugumda erkek çocuğu 25 yaşına kadar öğrenci ise aynı zamanda ssk lı bir işte çalışabliyor dedi.erkek çocugunun eve bakma yukumlulugu oldugu için bole bi kanun var dedi.isteğim bunun gercek olup olmaması hakkında bilgidir.yani ben öğrenci isem hem vefat eden annemden yetim maaşı alıp hemde ssk lı bir işte asgari ucret ile çalışabilirmiyim maaşım kesilmezmi. şimdiden tesekkurler... |
| | |
| | #15 | |
Alıntı: Cevap çok açık ssklı bir işe girdiğiniz takdirde yetim aylığınız kesilecektir. | |
| | |
![]() |
| Etiketler |
| yetim aylığı, yetim aylığı bağlanması, yetim aylığı dilekçe örneği, yetim aylığı kesilmesi, yetim aylığı yaş sınırı, yetim maaşı |
| Seçenekler | |
| Stil | |
yetim aylığı maaşıyetim aylığı maaşı konusu, Muhasebe, Ekonomi, Finans, Borsa/Uygulama & Döküman bölümünde tartışılıyor . | |